ידוע שעיקר המאמצים של מכוני היופי והפיטנס מופנים לעזרה ללקוחותיהן, על מנת לסייע להן להגיע לגוף מושלם. גם מכוני קוסמטיקה, כירורגיה פלסטית, ודיאטולוגיה שמים בראש מעינייהם את אותה המטרה בדיוק. אולם, חלק ניכר מהמאמצים יורדים לטמיון, בגלל שחלקן הארי של הלקוחות אומנם מגיעות אל יעדן – גוף חלומי, בעבודה קשה כמובן, אך כעבור מספר חודשים חוזרות אל משקל ההתחלה, אם לא מעלות אף יותר. זה קורה מפני שיש להגיע תחילה אל שורשיה של בעיית המשקל העודף, והם נמצאים לרוב עמוק בתוך הראש, ולאו דווקא נעוצים בגנטיקה, אורח החיים או האופי. כל עוד לא ירדתן לתוככיה של הבעיה האמיתית, אין שום סיכוי שתגיעו לתוצאות שישמרו לאורך זמן. ניתן לבקר אצל פסיכולוג לפני שתתחילו את תוכנית האימונים, ניתן גם לקרוא אינספור ספרים שנכתבו על הנושא, וניתן פשוט לנסות ולהבין את הבעיה לבד. היום אנחנו ב סודית - תוכנית לפיתוח הגוף נציג לכן את 13 הסיבות השכיחות ביותר למשקל עודף, ונסביר מדוע גופנו זקוק לשומן. אנו בטוחים שאחרי שתבינו את הסיבות, תוכלו להתמודד עימן לבדכן ולהגיע לתוצאות משגעות שישמרו לאורך זמן. המאמר מתייחס לנשים בריאות ובעלות אורח חיים אקטיבי במידה סבירה.
1. "ילדה טובה"
הרגלים רבים נרכשים על ידינו במהלך הילדות או הנעורים - אלו ההרגלים שקשה ביותר להלחם בהם בבגרותנו. אכילה מרובה היא אחת מהם, ולעתים קרובות, מהווה גם תגובה לסטרס או לשינוים מהותיים בחיים. הסיבה היא לא תמיד אחת ויחידה, ולרוב מדובר במכלול של מצבים שהייתן חייבות להתמודד איתם. יש הורים שאומרים שילדים טובים אוכלים טוב ולא משאירים אוכל בצלחת. ומכאן נולד לו ההרגל של לאכול.... לאכול... ולאכול עוד, גם כשלא באמת רוצים. כך נוצר קשר סיבתי: "אני אוכל הכל ואקבל פרס". הבעיה היא שחלק מן ההרגלים הללו נשארים איתנו לכל החיים. יתרה מכך, גם אנחנו, תוך מלחמה במשקל העודף, מקנים אותם לילדינו מבלי לשים לב.
2. בדידות בילדות
הילדים של היום בודדים מאוד. ההורים עובדים מהבוקר עד הלילה, וחושבים שהכסף יביא לילדהם את האושר. אבל הילדים נשארים לבדם, ונהיים סגורים ועצבניים. אחת הדרכים להתמודד עם ההרגשה הזו היא מזון מתוק, והרבה. זה מרגיע ומשמח. יתרה מכך, בתור פיצוי, הורים רבים קונים לילדהם ממתקים, ובכך מייצרים עוד קשר סיבתי: "אמא חזרה והביאה מתוקים". כך מזון מתוק הופך בראש של ילדנו לתרופה נגד דכאון. וכשזה קורה בילדות, קשה מאוד למגר את התופעה בבגרות.
3. אוכל בתור מחאה
יש עוד הרגל הנרכש בילדות – שימוש באוכל בתור כלי למרד. לפעמים ילדים עולים במשקל למרות בקרה הדוקה של ההורים. זהו סוג של מרי עבור הילד – "אני זה אני, ואני אהיה מי שאני רוצה להיות, ולא את מי שאתם רוצים לראות בי". וככל שההורים ישימו דגש חזק יותר על אוכל, כך, לרוב, יעשה ילדם את ההיפך הגמור.
4. תשומת לב
לעתים קרובות, משקל עודף הוא כלי בידי הילד למשיכת תשומת הלב של חבריו. בדרך כלל, זה קורה כבר בתקופת בית הספר. אם אין ברשותו מספיק כלים חיוביים למשוך את תשומת ליבם, הוא יכול לנסות ולמשוך אותה בכלים שליליים. בין אם יצליח ובין אם לאו, הוא עלול להישאר עם ההרגל הזה לכל החיים, ו"לשלוט" ברגשות של אחרים בעזרת משקלו העודף.
5. פחד מקרבה
למרות שזה נשמע לא הגיוני, לפעמים הפחד מקירבה לגברים (ובעצם מאכזבות), יגרום לנשים לעלות במשקל. הסיבות ש"מפעילות" את מנגנון ההגנה הזה יכולות להיות שונות, החל מאלימות מינית ועד לפחד להכנס להריון לא רצוי (רלוונטי בעיקר לנערות). אבדן היופי והמשיכה המינית הוא כלי בידי האישה למניעת בניית מערכות יחסים רומנטיות. במצב זה, התת-מודע מחליט - "אהיה מכוערת ושמנה ולא יתקרבו עלי", למרות שההגיון אומר ההיפך, ואותה אישה רוצה להיות מלכת היופי. פעמים רבות, זהו מנגנון הגנה פרי יוצר של מערכות יחסית כוזבות, ופחד להתחיל הכל מחדש. במקרה הזה, אם להדחיק את הבעיה ולא להתמודד עימה, ב-99% מן המקרים האישה לא תצליח להגיע לגוף מושלם וליחסים בריאים.
6. בעיות במשפחה
בקטגוריה זו, האופציות רבות מספור. למשל, שימוש במשקל עודף ככלי למנוע מהבעל לעזוב - "ראה, נתתי לך את כל כולי, מה עוד אתה רוצה?". אפשרות נוספת היא "אני שמנה ומכוערת, כך תוכל להיות רגוע ובטוח שאף אחד אחר לא ירצה אותי". ישנה גם אפשרות המגננה - "קבל אישה שמנה, לא מגיע לך משהו יותר טוב".
גם ירידה בחשק המיני יכולה להוביל להשמנה. כך אישה מרחיקה את בעלה, ומונעת מגע מיני לא רצוי.
7. הפחד והצורך להתגונן
פסיכולוגים טוענים שאנשים בעלי משקל עודף מרגישים את עצמם פגיעים יותר. הסיבות יכולות להיות מגוונות – אבל, גירושין, פיטורים, חרדה גבי הילדים – כל אלו יכולים להביא לאכילת יתר. כאן השומן משמש מין שכבת הגנה מהעולם החיצון, העויין והמאיים.
8. רגישות יתר
לעתים קרובות, אנשים רגישים מדי מגלים נטיה להשמין. זה קורה כתוצאה מהצורך "למהמיך" את הרגשות, כעס או עצבנות.
9. שנאה עצמית
אנשים חסרי ביטחון עצמי סובלים לעתים קרובות מהשמנה. אולם, זוהי לרוב הסיבה להשמנה, ולא תוצאה שלה. אם את לא מרוצה מעצמך וכועסת על מעשיך, גופך יפתח נטייה להתגונן באמצעות צבירת שכבת שומן. אנשים הסובלים מהשמנה שבסיסה בסיבה זו, יוכלו להתגבר עליה רק לאחר שילמדו לאהוב את עצמם. נפש בריאה בגוף בריא, והחלמת הגוף תבוא מיד בעקבות ריפוי הנפש.
10. מחסור באהבה
כמו ילד שמווסת את היעדר תשומת הלב והאהבה לעבר האוכל, גם אנשים בוגרים נוטים לאותו החטא, ומנסים להשלים את החסר ע"י האוכל. כשתחושת האהבה חוזרת, גם הגוף חוזר לעצמו.
11. נוסטלגיה
ידוע שלחישני טעם יש זכרון, ולכן טעם מסויים יכול "להחזיר" אותנו אחורה בזמן ל"ימים המתוקים ההם". כאן אנו משתמשים בפה שלנו כבמכונת זמן. אנחנו מנסים לחוות מחדש את אותם הרגעים הקסומים, ולרוב הנטייה לכך היא תוצר של הווה טעון שיפור.
12. סטרס
בדרך כלל אנו שומעים שאנשים מרזים כתוצאה מסטרס, אך תלוי באיזה סטרס מדובר. סטרס חזק באמת יגרום בדרך כלל לאבדן התיאבון, אולם סטרס מתון אך תכוף יביא לתוצאה הפוכה - השמנה.
13. רגשות אשם
רגשות אשם הופכים את עולמנו למעגל סגור. ניסיון נוסף בדיאטה כלשהי, תחושת כישלון בעקבות תוצאות ירודות להרצוי והצפוי, תחושת אשמה על היעדר ההצלחה, אכילה כפייתית, ושוב דיאטה. הכל חוזר על עצמו במעגלים. צריך לשבור את המעגל על מנת לעלות ולהצליח, ולהפסיק לחוש את אותם רגשות האשם, גם כאשר יש מעידות. זה אנושי.
ברור כי הניסיון להבין את מכלול סיבות ההשמנה הרלוונטיות עבורך בכוחות עצמך יכול לקחת זמן. לכן, לא מעט נשים פונות למכונים מפוקפקים, בתקווה שאלו יבואו להן את הישועה. הבעיה היא שלא כל מכון הוא מכון מקצועי, ובמקרים רבים אף עולה הנזק שהוא גורם על התועלת. לפני שמגיעים למקום כזה, יש לחקור ולהכיר את שיטות העבודה שלו. האם אלו מכונים שמעסיקים פסיכולוגים מקצועיים בעלי רקע מוכח בתחום? או ששוב מדובר ב "לרזות ב-5 ימים ללא מאמץ"? השיטה השניה יכולה לעבוד התמודדות עם עישון או סמים, אבל לא תעזור לנו במאבק עם עצמנו.
יש להבין ולהפנים את המקור להשמנה, ולטפל בו תחילה. משם הדרך לפסגה תהיה קלה ומספקת יותר. מאמינים בכן קוראות יקרות, היו חזקות וחג שמח!