חוץ מהכאב, ישנן גם לפעמים תחושות אחרות של אי-נוחות או התכווצויות. זהו סימן להפרת איזון מלחים בשריר. הפרה זו נגרמת כתוצאה מאי סדירות של זרימת הדם ואספקת המינרלים לשריר או לגוף בכלל. הפתרון לבעיה זו הוא צריכה של מלחים וויטמינים. מחזור הדם לרוב מסתדר במהלך אימונים סדירים, אך כאבים יכולים להיגרם מכמות גדולה של פציעות קטנות לשריר או עודף של חומצה לקטית (חומצת חלבית) המיוצרת ע"י הגוף כתוצאה מעיבוד אדנוזין תלת-זרחתי (ATP). או, במילים פשוטות, כאשר חסר חמצן בתאי השריר כתוצאה מהמאמץ גופני.
ברוב המקרים השרירים יכאבו בשל שילוב של שתי הסיבות ביחד. ואולם, לאחר תקופה ממושכת של אימונים, חומצת החלבית מפסיקה להיות גורם משמעותי, היות והיא עוזבת את הגוף, עם השתן, מהר יותר. עם עליה ברמת האימונים גם הכאבים יחמירו, היות וכמות הקרעים בשריר תגדל, והגוף לא יספיק להוציא את כל החומצה הלקטית.
איך להקטין את הכאב?
כל מה שצריך לעשות הוא להוציא כמה שיותר חומצה מן הגוף תוך הגברת זרם דם. או, במילים אחרות, לשתות יותר. זה יגביר את כמות הזיעה והשתן במהלך האימון. אך גם כאן, כמו בכל דבר, לא כדאי להגזים. עודף נוזלים אינו בריא ללב.
אז מה לעשות?
אפשר להגביר את זרם הדם ביום למחרת האימון על ידי ביצוע מספר תרגילים קלים כמו מתיחות, או אפילו שכיבות סמיכה, במידה וקיימים כאבים בשריר הדו-ראשי או בחזה. זה המקום להזכיר שאסור לוותר על מתיחות תוך כדי האימון. לדוגמא – לאחר לחיצת חזה – פרפר, אחרי סקוואטים – הרמת ברכיים לחזה או מתיחות צד. גם ריצה קלה של 2-3 ק"מ בבוקר למחרת תוכל לעזור עם שרירי הרגליים. מקלחת חמה וקרה מיד אחרי האימון גם תגביר את שתף הדם תודות למערכות וויסות הטמפרטורה של הגוף. אם כל זה לא עוזר - גשו לעיסוי. זה פחות אפקטיבי מדברים אחרים, אך זה עוזר.
מערכת הדם שלנו היא מנגנון המשרת את הגוף בהתמודדות עם פציעות, אך גם תזונה עשירה בחלבונים וחומצות אמינו היא המקור למרפא. זיכרו כי גופנו "עצלן", ולכן הוא מקצה רק "עודפי אנרגיה" לגידול השרירים. לכן, אם לא תאכלו מספיק, לעולם לא תגדלו!