האם יש בכלל צורך במשקל חופשי?
אם הגעתם למכון ואין שם לפחות 3-4 מוטות, מגוון פלטות, משקולות יד וכן הלאה, המלצתנו החד משמעית היא – לכו למכון אחר. אין לכם מה לחפש כאן. גם אם המכון נראה חדיש ונוצץ. מכונים ללא משקל חופשי נועדו במקרה הטוב לפיזיותרפיה או לאנשים בגיל הזהב. הם אינם נועדו לעבודה.
מכשירים לרגלים
גם אם במכון יש כלוב לסקוואטים, רוב המתאמנים מעדיפים מכשירים יעודיים לכפיפות ברכיים בהנחה כי אלו יעילים או נוחים יותר. אבל האמת היא שסקווטים ודד-ליפטים נכונים מפעילים את כל שרירי העכוז, ולא רק אותם, ולכן הם אפקטיביים הרבה יותר, מאשר מכשיר ללחיצת רגליים, למשל כזה שמפעיל את הכל חוץ משרירי העכוז.
מכשירים לאימון הגב
טעות נוספת היא שימוש בפולי עליון במטרה להחליף עליות מתח או הרמה למותן. האמת היא שאימון כזה, ככל הנראה, ישים יותר דגש על שרירי הידיים ומהירות התנועה מאשר על עובי הגב. לכן, יש לשלב את אימוני המשקל החופשי ומשקל הגוף עם מיכשור. בנוסף, לכל מכשיר מכובד יש הוראות שלא ממליצות להזיז את הגב, אבל חלק מהמתאמנים והמאמנים חושבים שהם יודעים טוב יותר מאשר יצרני המכשירים.
מכשירים ביתיים
יש הרבה פרסומות למכשירי פלא ביתיים שמאפשרים אימון של רבע שעה ביום. יש גם כאלו שהולכים אף יותר רחוק ובונים מכשירים ביתיים לבד. כנראה אם אין לכם את היכולת לבקר במכון, אין צורך לבזבז אלפי שקלים על מיכשור מפוקפק. עדיף שתשקיעו כמה מאות בסט משקולות ובמוט – זה יתן לכם הרבה יותר.
אז למי מיועדים המכשירים? ומתי להשתמש בהם?
אחרי שאתם כבר שולטים בכל התרגילים הבסיסיים ויודעים איך ולמה עושים אותם, אך עדיין בא לכם קצת פאמפינג או שאתם נוקטים השמנה זהירות בעקבות פציעה – לכו על המכשירים. זכרו – מכשירים אינם באים במקום משקל חופשי אף פעם, אלא רק כתוספת. מתאמנים מתחילים אינם זקוקים לתנועות מבודדות.
אז למה ממליצים על מכשירים, אם כך?
זוהי תעשיה משגשגת. קשה מאוד למכור מוט משקולות רגיל, הרבה יותר קל להרשים את הלקוח עם מכשיר נוצץ וחדיש. ועוד לא התחלנו לדבר על EMS ודומיהם...
המיתוס שבמכון חייבים כמה עשרות מכשירים לאימון הבטן ועוד מאות סופרטריינרים, עושה פלאים למכירות המנויים למכון, אז למה לא? לבריאות, כמו שאומרים, ואנו נלך אל המשקולות החופשיים החלודים ואל המוט בחצר, לאימון אמיתי ואפקטיבי.