הקריאטין הוא אחד המרכיבים המרכזיים והחשובים ביותר לקבלת אנרגיה בעומסים גבוהים. אם לדייק, גופנו משתמש בקריאטין פוספט על מנת לייצר את האדנוזין התלת-זרחתי (ATP), והלה בתורו נצרך ע"י השרירים כמקור אנרגיה בעת מאמץ שיא. זהו למעשה מקור האנרגיה האבסולוטי לכיווץ שרירי הגוף. שרירינו מסוגלים לאגור כמות קריאטין גדולה מאוד, כ-140-160 גרם, למעשה בסדר גודל של פי כמאה מהכמות שהגוף יצרוך ביום. גופו של אדם מבוגר בריא משתמש בכ-2 ג' קריאטין ביום, אולם בעת מאמץ גופני, כמות זו תגדל פי 100 ואף יותר. במאמץ שיא הגוף יכול לצרוך את כל כמות הקריאטין שנאגרה תוך כ-12-15 שניות, ולאחר מכן – כאשר הגוף נותר ללא מאגרי הקריאטין, האימון כבר לא יהיה אפקטיבי. מכאן הצורך להשלים את המרכיב לספורטאים מקצועים. אך עדיין נשאלת השאלה - האם יש תופעות לוואי לקריאטין?
זה הזמן להעיר הערה חשובה! הכתבה מתייחסת לאנשים מבוגרים ובריאים, לא נעשו מחקרים אודות השפעתו של הקריאטין על גופם של ילדים. על פי הנחיות האיגוד האולימפי, הקריאטין הינו תוסף תזונה מותר לשימוש, ולא נכלל בין החומרים האסורים או המסוכנים. יחד עם זאת, תוצאות שליליות נצפו ב-4% מן המקרים, ומתייחסות לשימוש בכמויות גדולות מאוד (עד כ-25 גרם ליום, דהיינו פי 2-2.5 יותר מהכמות היומית המומלצת). בנוסף, בשליש מן המקרים התוצאות לא היו פועל יוצא של הקריאטין, אלא של מרכיבים נוספים, משניים, הנמצאים בתוספי התזונה המכילים קריאטין. נראה כי ניתן לומר שקריאטין אינו מומלץ ויכול להיות מסוכן רק עבור כ-2-2.5% מן המשתמשים. התופעות השליליות כוללות, בין היתר, אגירת מים בשרירים, דבר היכול להביא להתייבשות. לרוב הסכנה אינה גדולה, אולם אם אתם מרגישים צמא לאחר שימוש בקריאטין, אל תשכחו לשתות. חלק מן הנוזלים (0.5-1 ל') יאגר ע"י השרירים. היות והתופעה אינה מסוכנת, לא נעשו מספיק מחקרים בנושא. ההערכה היא שכמות המים הנאגרת ע"י השרירים נעה בין 0.5 לכ-5 ליטר. התווך רחב, וכנראה קשור לתכונות אינדיבידואליות של הנבדקים. יש אלו החוששים מתופעת לוואי זו, אך הטיפול והמניעה אינם שונים בהרבה מאשר לו היה מדובר באימון רגיל בחוץ ביום שמש. מיותר לציין כי עודף מים בגוף אינו נעים במיוחד - תופעות הלוואי של שימוש מופרז בקריאטין עלולות לכלול גם שילשולים וכאבי בטן, כאשר אלו נגרמים לא ע"י הקריאטין עצמו, אלא באופן עקיף – ע"י המים הרבים שנאגרו בגוף. במקרה זה, יש להפסיק את השימוש ולהתייעץ עם רופא. חלק מהמחקרים אומרים כי שימוש ממושך בקריאטין עלול להקטין את הכמויות שהגוף עצמו מייצר, זאת שכן הגוף נמצא בעודף קריאטין תמידי, ומעט את הייצור בשל העדר צורך לכאורה. אין הוכחות חותכות לתופעה זו, היות וכמויות עודפות של קריטאין מוצאות מן הגוף בקלות ע"י כליות. כ-30-40% מבני האדם אינם מסוגלים לעכל קריאטין ממקורות חיצוניים כלל, ולכן עבורם תופעת הלוואי היחידה היא ביזבוז כסף.
בשורה תחתונה: אין חשש להשתמש בקריאטין, אין צורך גם בהעמסה - זה לא יעיל. לא צריך לעשות הפסקות - אם הקריאטין עוזר לכם, השתמשו, אך אל תגזימו וזכרו כי קריאטין יסייע רק לכמחצית מן המתאמנים.
מה זה קריאטין
ישנן שאלות רבות סביב השימוש בקריאטין בקרב מפתחי גוף מתחילים. היום ננסה לענות על רובן, ולהסביר מה הוא קריאטין ומהן תופעות הלוואי של השימוש בו, אם ישנן.
אין שיתופים... שתפו!
תגובות
ל הזכויות שמורות לסודית - תוכנית לפיתוח הגוף. כל היצירות שפורסמו כאן הינן תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-שיתוף זהה. חלק מהתמונות או הסרטים עשויים להיות כפופים לזכויות יוצרים או סימני מסחר נוספים.