אנו נחשפים לאינספור סוגי תוספי תזונה בפרסומות ובחנויות מידי יום ביומו. לדבריהם של המשווקים הם עוזרים לעלות את מסת השריר, לשפר את האימון, לזרז את ההתאוששות, להרזות, ומה לא? האם כל התוספים אכן חיוניים ומועילים לבוני הגוף? היום נדבר על 8 סוגים של תוספי תזונה בעלי יעילות שנויה במחלוקת.
אל-קרניטין (L-carnitine)
טענה: זוהי חומצת אמינו בעלת השפעה על תהליך שריפת השומנים. החומצה גורמת לשרירים להגדיל את השימוש בחומצות שומניות, מה שאמור לגרום לירידה במשקל. בנוסף, אל-קרניטין מאיץ פירוק של שומנים באימונים אירוביים ובעל אפקט אנאבולי עבור גוף האדם.
האמת: אין הוכחות מדעיות שהשרירים זקוקים לקרניטין להגברת השימוש בחומצות שומניות. אין גם מחקרים מדעיים בלתי תלויים המוכיחים שהיא גורמת להגברת קצב שריפת השומנים. במילים אחרות, החומר חסר השפעה על תהליך שריפת השומנים.
אל-ארגינין (L-arginine)
טענה: זוהי חומצת אמינו שמזרזת את יצירת תחמוצת החנקן (NO), שבתורה מסייעת לתהליך גדילת מסת השריר, משפרת את רמת הספיגה של נוטריינטים בגוף וגורמת להבלטת הורידים. בשילוב עם שגרת אימונים, היא מזרזת את זרימת הדם שכן היא מנפחת את הורידים, מה שכם מביא לתוספת חמצן בהם, ומשפר טיב האימון וזמן ההתאוששות.
האמת: כל המחקרים מדברים על הזרקת ארגינין, ולא על שימוש דרך הפה. ובנוסף, השפעתה של תחמוצת החנקן על גדילת השרירים לא הוכחה אף פעם.
אל-גלוטמין (L-glutamine)
טענה: אל-גלוטמין הינה חומצת אמינו חיונית שמשפיעה לטובה על המערכת החיסונית, משפרת את התפקוד באימון ומזרזת את ההתאוששות לאחריו. היא גורמת לגוף לייצר חלבונים, מגנה על השרירים ומונעת קטבוליזם. בנוסף, היא גם משפרת את תפקוד המוח.
האמת: מחקרים רבים הוכיחו שגלוטמין אינו מסוגל לגרום לשיפור בתוצאות האימונים, ולא משפיע על מסת השריר.
פיקולינט כרום (chromium picolinate)
טענה: רכיב אשר מוריד את רמת הסוכר בדם, מדכא תאבון ותשוקה למתוק, ועל כן חיוני לתהליך ההרזיה. שימוש בו עוזר במלחמה במשקל העודף, משפר את מהירות גדילת השרירים ושורף שומנים ביעילות. משמש תחליף לסטרואידים.
האמת: מחקרים רבים שנעשו על אוכלוסיות שונות לא הראו קשר כלשהו בין שימוש בתוסף לבין ירידה במשקל.
ZMA
טענה: תרכובת של אבץ, מגנזיום וויטמין B. מעלה את רמת הטסטוסטרון, מזרזת את תהליכי התאוששות ומשפרת את איכות השינה. התרכובת טבעית, היא מעלה את רמת ההורמונים בגוף ומשפיעה על גדילת השרירים.
האמת: המחקר היחיד שהוכיח את יעילות התוסף בוצע ע"י החברה שמייצרת אותו. מחקרים בלתי תלויים לא הצליחו להוכיח שיפור כלשהו ברמת הטסטוסטרון או באינדיקטורים אחרים.
ציטוזן (chitosan)
טענה: שורף שומנים טבעי שחוסם קלוריות, ומאט את ספיגת השומנים. התוסף הינו החומר סופג החזק ביותר שפועל בתוך הקיבה, והוא מסדיר את תהליך העיכול ומונע מהגוף לספוג חומרים מזיקים.
האמת: מחקרים שבוצעו בשנה האחרונה הוכיחו חד משמעית שציטוזן כמעט ולא משפיע על משקל הגוף, ואין לראותו כשורף שומנים.
CLA
טענה: בבדיקת מעבדה הוכח כי חומצה לינולאית משפרת ספיגה של נוטריינטים, מסדירה את תהליך העיכול ומונעת הצטברות שומנים. כמו כן, החומצה מועילה למניעת סרטן.
האמת: מחקרים אחרונים הוכיחו מעל לכל ספק שאין ל-CLA השפעה כלשהי על רקמת השריר. מדאיגה אף יותר היא העובדה שהתוסף משפיע בצורה שלילית על תהליך המטבוליזם של גלוקוזה ורגישות לאינסולין - ההיפך המוחלט ממה שפורסם.
ונדיום (Vanadyl Sulfate)
טענה: המינרל בעל השפעה מרשימה על גוף האדם, ומקטין משמעותית את הצורך באינסולין. הוא בעל השפעה חיובית על העצמות, על המטבוליזם, על רמת הכולסטרול בדם, ומסדיר את פעילות הלב. כמו כן הוא עוזר בשימור השיניים והעצמות.
האמת: יש מחקר אחד בלבד על השפעתו של ונדיום על גוף האדם, וגם לפיו אין לו השפעה באמת.
אז מה עושים? האמת היא שהתוספים היחידים שהוכחו כחיוניים לבוני הגוף הינם חלבון, קריאטין וויטמינים. מעבר לכך, התוספים ה"טובים" הם למעשה תרכובות של החומרים הנ"ל, ולכן הם בעלי השפעה חיובית על הגוף. אבל מצד שני, אפקט הפלסיבו גם הוא לא רע, העיקר שמרו על בריאותכם והזהרו לא להפגע מתוספים מפוקפקים.