תופעות הלוואי של תוספי חלבון וגיינרים

חלבון כתוסף תזונה, וכמוהו גם גיינרים, הם המצרך הנפוץ ביותר בקרב באדיבילדרים מתחילים ומקצועיים כאחד. ישנם יתרונות רבים לשימוש בתוספים אלו, אך כמו בשימוש בכל תוסף תזונה, ישנן גם תופעות לוואי שליליות. את הגורמים להן ניתן לחלק לשלוש תתי-קטגוריות: שימוש לא נכון, תגובה אישית של הגוף, ותופעות לוואי כימיות. הבה נחקור כל אחת מהן בנפרד.


אין שיתופים... שתפו!
תופעות הלוואי של תוספי חלבון וגיינרים


שימוש לא נכון בתוספי התזונה הוא הסיבה הנפוצה ביותר לתופעות הלוואי השליליות, ושורשיו באי דיוק בכמויות המומלצות לצריכה, או זמן צריכה לא נכון. כמו כן, יתכן גם שרמת המאמץ הפיזי של המתאמן אינה תואמת את הכמויות הנצרכות על ידיו. בעיה זו נפוצה בעיקר בקרב מתאמנים מתחילים, אלו שאינם יודעים להעריך נכונה את רמת האימון, ולרוב גם מצפים לתוצאות מהירות. הם מרגישים כי התוצאות יגיעו מהר יותר תוך שימוש ביותר תוספי תזונה. הן לא מאחרות להגיע, אולם לאכזבתם – בצורת השמנה, וגם זה במקרה הטוב. הסיבה לכך היא שחלבון אשר לא נצרך ע"י הגוף נשאר להאגר בו, אך בצורת שומן - ולא כ"דלק" לשרירים. המצב חמור אף יותר עם הגיינרים. כמות הקלוריות העצומה במוצרים הללו פשוט מסוכנת לאנשים בעלי נטייה להשמין. עבור ברי המזל הרזים הסכנה פוחתת, היות וגופם פשוט יפריש את חומרי המזון העודפים. לגבי חומצות האמינו - גם אם תוסף החלבון או הגיינר עצמו לא יכיל את שלל חומצות האמינו הנחוצות (8 במספר), שימוש יתר בו יביא לעודף בכמות החומצות המרכיבות אותו. כמות זו תהיה מיותרת לגדילה, והגוף יפריש אותה, או לחלופין יהפכה לשומן.

תגובה אישית לתוסף התזונה – זהו מדד אינדיווידואלי, ולא באמת ניתן לצפות את התופעה מראש. תלוי במתאמן. הדוגמא הפשוטה ביותר היא הלקטוזה, סוכר החלב, שנמצאת ברוב אבקות החלבון, ולא תמיד נספגת ע"י הגוף. היא יכולה לגרום לתופעות לוואי לא נעימות כגון גזים, בטן נפוחה, כאבי בטן, שלשול וכד'. זוהי הרגישות הרגילה לחלב שכולנו מכירים, ולמעשה יתכן וגופכם מסוגל לעכל כמויות מסויימות של לקטוזה, אך ברגע שתעברו את הרף והכמויות יגדלו יתר על המידה, תופעות הלוואי לא יאחרו להגיע. שימו לב כי למתאמן יקח זמן מסויים להבחין בתופעת לוואי זו, וכך גם אם בימים הראשונים הוא לא יחוש ברע, זה לא מעיד דבר לגבי מה תהיה הרגשתו כעבור כחודש. התופעה לא מוגבלת רק למוצרי חלב - גם חלבון ביצים, למשל, או חלבון מכל מקור אחר, יכולים לגרום לתופעה אלרגית. תופעות הלוואי של גיינרים יכולות להופיע אצל אנשים שסובלים מהפרעה בפעילות הלבלב, ולגרום לקלקול קיבה.

כל תוסף תזונה הינו תרכובת כימית, וככזה הוא בעל תכונות כימיות וביולוגיות ייחודיות שיכולות לגרום לתופעות לוואי. שימוש מופרז בחלבון, למשל, יביא להרעלה, ולא מדובר בחלבון מאבקות בלבד, אלא בכל סוג של חלבון. הרעלה זו מתרחשת כשריכוז החלבון בגוף חורג מרמה מסויימת. לצערנו, רמה זו לא ניתנת לחישוב מדוייק, היות והיא אינדיווידואלית, ותלויה גם במרכיבים תזונתיים נוספים (פחמימות, שומנים, וכן הלאה) שאתם צורכים. מיותר לציין שהרעלה מביאה עימה תופעות לא נעימות רבות, ובהן קלקול קיבה והקאות. חשוב לזכור גם שאם הגיינר לא מאוחסן בהתאם להוראות הייצרן, הוא יהפוך לקרקע פורה להתרבות בקטריות, במיוחד אם הוא נמצא במקום לח. דייסת פחמימות וחומצות אמינו היא סביבה ידידותית מאוד לחיידקים, וגם היא תגרום לרוב להרעלה קשה. בעיה נוספת שנלווית לצריכת חלבון בכמויות גדולות ולאורך זמן היא עליה בעומס על הכבד והכליות, שכן הגוף עובד שעות נוספות על מנת לעכלו.

תגובות



ל הזכויות שמורות לסודית - תוכנית לפיתוח הגוף. כל היצירות שפורסמו כאן הינן תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-שיתוף זהה. חלק מהתמונות או הסרטים עשויים להיות כפופים לזכויות יוצרים או סימני מסחר נוספים.