1. כמו גדולה יותר של חלבון תשמור על רמת מטבוליזם גבוהה בזמן מחסור קלורי בגוף
ירידה במשקל היא תהליך קשה מאוד עבור הגוף, מה שמביא עם הזמן לירידה בקצב המטבוליזם. הגוף מתרגל לכמות נמוכה של אנרגיה ומנסה לשמר אותה. מחקר של אוניברסיטת מאסטריכט ההולנדית הוכיח חד משמעית שדיאטה עם גרעון קלורי, אך עשירה בחלבון, שומרת על רמת מטבוליזם טובה יותר, מאשר כל דיאטה אחרת. היא גם מסייעת בצמצום תחושת הרעב, יחסית לדיאטות אחרות בעלות אותה רמה קלורית אך שילוב נוטריאנטים אחר.
2. מזון בעל רמה גליקמית נמוכה יותר מעלה את רמת האנרגיה בגוף
צריכה של מזון עם אינדקס גליקמי נמוך משמרת את משקל הגוף ומעלה את רמת האנרגיה לאורך זמן. האינדקס הגליקמי הוא המדד שמגדיר את מהירות עליית הסוכר בדם לאחר תריכת מזון. פחמימות פשוטות, בעלות אינדקס גליקמי גבוה, מעלות מהר מאוד את רמת הסוכר, אך מיד לאחר מכן כמות הסוכר יורדת ואיתה גם רמת האנרגיה. סוג של "אפקט נדנדה". צריכת מוצרים בעלי אינדקס גליקמי נמוך (פחמימות מורכבות) גורמת לעליה מתונה יותר, אך גם רמת האנרגיה בגוף נשמרת לאורך זמן רב יותר. לכן, תמיד כדאי להעדיף חיטה מלאה, קטניות, אורז מלא או תפוחים על פני קמח לבן, מאפים, קורנפלקס או קרקרים. מצד שני, אם יש צורך להרים את רמת הסוכר מהר (לדוגמא בזמן אימון או מיד לאחריו), מוצרים בעלי ערך גליקמי גבוה יותר יכולים לעזור.
3. מהי הדרך הטובה ביותר להרזות: דיאטה, אימונים או שילוב של שניהם?
נניח ומטרתכם להוריד 9 ק"ג. האם צריך לענות את עצמכם בעזרת דיאטה רצחנית ולרוץ 32 ק"מ ביום? מחקר שנערך ע"י אוניברסיטת קנזס בין השנים 1990-2013 הוכיחו שאלו שהורידו את כמות הקלוריות היומית השיגו תוצאות טובות יותר, מאשר אלו ששילבו בין דיאטה ובין אימונים אירובים או אנארובים. אולם, המחקר התבסס על העובדה שהאנשים שעסקו בפעילות הפיזית עסקו בה רק כ-30 דקות ביום. ב-2005, משרד החקלאות האמריקאי פרסם מסקנות על פיהן יש לבצע פעילות אירובית בין שעה לשעה וחצי ביום לשם ירידה במשקל. הבעיה היא שאין הרבה אנשים שמוכנים לעסוק בפעילות אירובית בהיקף שכזה, ולכן, ב-2014 יצא מחקר חדש שהוכיח כי שילוב בין פעילות פיזית ודיאטה הינה הדרך הטובה ביותר להוריד במשקל ולשמר את התוצאות לאורך זמן.
4. ישנן 5 סיבות שבגללן אתם עולים במשקל
הסיבה המרכזית להשמנה היא חוסר ידע והבנה בתהליכים שמתרחשים בגופנו. רבים חושבים שהבעיה טמונה במטבוליזם איטי, ספיגת מזון מהירה או בעיות אחרות הקשורות בחילוף החומרים בגוף. יש גם את אלו שחושבים ששתי ארוחות ביום, או וויתור על מרכיב כזה או אחר (כגון פחמימות או שומנים) ברציון היומי יביאו את הישועה. לכל ההנחות הללו אין שום אחיזה במציאות. המכון לביורפואה בלואיזיאנה מנה את חמשת הסיבות השכיחות ביותר להשמנה:
- מסת שריר נמוכה הגורמת לירידה במטבוליזם
- מחסור בפעילות פיזית הגורם לגוף להתרגל לצרוך פחות אנרגיה גם בזמן האימונים
- רמה נמוכה של טסטוסטרון הפוגעת ביכולת של השרירים לגדול
- רגישות נמוכה ללפטין (ההורמון שמבקר את התאבון ורמת המטבוליזם)
- אי יכולת שריפת שומני מזון המגיעים ממזון, ובכך שימור של שומן הגוף
כפי שאתם רואים, אין סיבה אחת להשמנה, אבל הבנת הדרך שהגוף עובד בהחלט תעזור לכם במשימת ההרזיה.
5. דיאטה קטוגנית מדכאת תאבון
סוכר או גלוקוזה הינם המקורות המרכזיים של המוח האנושי לשילוב עם קטונים ולקטטים. בזמן דיאטה דלת קלוריות הגוף מייצר קטונים עבור המוח, על ידי פירוק חומצות שומניות. אחד המחקרים של אוניברסיטת סידני הראה שלאותם קטונים יש תכונה של דיכוי קל של התאבון. במילים אחרות, ככל הנראה הדיאטה הקטוגנית קלה יותר, לפחות בשלבים הראשונים שלה, מאשר דיאטות אחרות.